Kuchnia

Wiosenne sałatki

Nadeszła długo oczekiwana wiosna, a wraz z nią coraz dłuższe dni i muskające nas ciepłe promienie słońca. Na sklepowych półkach pojawiły się apetyczne, soczyste i pachnące warzywa, których tak bardzo brakowało nam zimą. Wszystkie mają cudowny smak i zapach. Chrupiące sałaty i świeży szpinak, cudownie pachnące i soczyste pomidory, świeże ogórki i papryki kuszą nas, zachęcając do rozpoczęcia sałatkowego szaleństwa.

Dziś trudno wyobrazić sobie życie bez sałatek, które – obok wielu ciężkostrawnych dań – na dobre zadomowiły się w polskiej tradycji kulinarnej. I dobrze, bo mają wiele zalet.

Sałatki są przeważnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzięki temu mogą je przyrządzać zarówno osoby leniwe, jak i te zapracowane, które nie mają czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni. Sałatki możemy dowolnie komponować, kierując się własnymi upodobaniami i szczyptą kulinarnej wyobraźni.

Nie zapominajmy również o niezwykłych aspektach zdrowotnych sałatek. Warzywa i owoce dostarczają organizmowi naturalnych witamin, składników mineralnych i błonnika. Najbogatsze ich źródło to seler, marchew, szpinak i pomidory, dlatego pamiętajmy o nich podczas komponowania sałatek i cieszmy się jak najdłużej cudownym wpływem tych warzyw na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie.

Warto pamiętać, że sałatki to dania, dzięki którym możemy regulować apetyt. Gorzkawe odmiany sałat, podawane jako przystawka, zaostrzają apetyt, natomiast zjedzenie lekkiej sałatki na przystawkę spowoduje, że zjemy dużo mniejszą porcję dania głównego. Doskonale zaspokoimy więc głód, dbając o niezbyt dużą ilość kalorii. To zapewne cenna informacja dla pań, które latem ogarnia istne szaleństwo odchudzania i nieodparta chęć zrzucenia kilku zbędnych kilogramów przed pokazaniem się na plaży w nowo zakupionym kostiumie kąpielowym.

Owocowe i warzywne sałatki to doskonałe dania na lato. Wysokie temperatury powodują, że nie mamy ochoty na treściwe dania, które królowały w naszym menu jesienią i zimą. Najchętniej w ogóle zrezygnowalibyśmy z posiłków, jednak zdrowy rozsądek podpowiada, że jeść trzeba. W końcu organizm musi skądś czerpać energię do pracy.

Oczywiście nie zapominajmy, że warzywne i owocowe sałatki możemy łączyć z grilowanymi, smażonymi lub wędzonymi mięsami i rybami oraz wzbogacać poprzez dodanie ryżu, makaronu lub kaszy. Koniecznie pamiętajmy też o dopełnieniu ich smaku odpowiednimi mieszankami aromatycznych ziół i przypraw oraz sosami do sałatek. Dobór i kompozycja dodatków, podobnie jak składniki sałatek, zależą tylko od naszych upodobań i wyobraźni…

Proponuję Państwu kilka moich ulubionych, a zarazem bardzo różnorodnych sałatek, dzięki którym udało mi się podbić podniebienia rodziny, znajomych i gości. Mam nadzieję, że dołączą Państwo do grona miłośników tych lekkich i zdrowych dań.

Życzę wielu cudownych doznań kulinarnych!

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z OGÓRKA, KALAREPY, KIEŁKÓW FASOLI, Z SOSEM Z OLEJEM RYDZOWYM dla 4 osób

 

 

Składniki:

▶ 2 umyte i pokrojone w plastry średnie ogórki

▶ 1 obrana i pokrojona w plastry kalarepa

▶ 2 pęczki szczypiorku z młodej cebuli

▶ 100 g ulubionych kiełków, np. fasoli, brokułów, soczewicy

▶ 1 łyżka prażonych pestek dyni

 

Sos:

▶ 4 łyżki oleju rydzowego

▶ 1 łyżeczka octu jabłkowego

▶ 1 łyżka świeżo siekanego koperku

▶ 1 łyżka miodu fasolowego z nektaru kwiatów fasoli

▶ sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszać. Olej połączyć z octem, posiekanym koperkiem, miodem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. ­Sałatkę skropić sosem bezpośrednio przed podaniem.

Do przygotowania sosu zamiast oleju rydzowego można użyć jogurtu naturalnego.

Sałatka jest idealna na przystawkę lub jako dodatek do pieczonych ryb.

 

PIERSI Z KACZKI Z AWOKADO, ŚWIEŻYM ­SZPINAKIEM, POMARAŃCZAMI I SOSEM winegret dla 4 osób

 

Składniki:

▶ 400 g piersi z kaczki

▶ 1/2 szklanki oliwy z oliwek

▶ marynata do drobiu

▶ 2 dojrzałe, sfiletowane awokado

▶ 2 pęczki świeżego szpinaku bez łodyg

▶ 1 pokrojona w cienkie piórka czerwona cebula

▶ 2 sfiletowane pomarańcze

▶ 1 łyżka pestek dyni

▶ 1 łyżka pestek słonecznika

 

Sos winegret:

▶ 1/2 szklanki oliwy z oliwek

▶ 1/2 szklanki soku z pomarańczy

▶ 2 łyżki miodu pszczelego

▶ 2 łyżki posiekanej kolendry

▶ 2 łyżki musztardy Dijon

▶ sól, pieprz czarny mielony

 

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone mięso marynować 2–4 godziny w marynacie do drobiu wymieszanej z oliwą z oliwek.

Umyte liście szpinaku wymieszać z awokado, pomarańczami i cebulą. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Mięso usmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C. Po wyjęciu należy je osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry i ułożyć na talerzach wraz z sałatką z awokado, szpinaku i pomarańczy. Całość skropić sosem winegret, posypać prażonymi pestkami i podawać z pieczywem ciabatta.

 

 

SAŁATKA SEZONOWA Z PLASTRAMI WĘDZONEGO ŁOSOSIA NORWESKIEGO Z JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM FRANCUSKIM dla 4 osób

 

 

Składniki:

▶ 200 g mieszanki sałat

▶ 4 czerwone pomidory koktajlowe

▶ 4 żółte pomidory koktajlowe

▶ 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka

▶ 1 mała biała cebula pokrojona w piórka

▶ 4 jajka

▶ 300 g wędzonego łososia norweskiego

▶ 4 łyżki serka Philadelphia

▶ 1 cytryna

▶ 1 opakowanie sosu francuskiego

▶ sól, grubo mielony kolorowy pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

W garnku zagotować 1 litr wody z octem, następnie delikatnie wbijać jajka i gotować około 4 minut, aż się zetną. Umyte, oczyszczone i osuszone sałaty wymieszać i połączyć z sosem francuskim, przygotowanym zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu. Sałaty, pomidory koktajlowe, wędzonego łososia, jajka w koszulkach i serek Philadelphia ułożyć na talerzach, udekorować cząstkami cytryny, posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem i cebulą.

 
 

SAŁATKA Z BOBU dla 4 osób

 

 

Składniki:

▶ 500 g ugotowanego i obranego bobu

▶ 2 pokrojone w kostkę szalotki

▶ 16 plastrów chudego bekonu

▶ 1 pęczek młodego szczypioru

▶ garść kiełków groszku cukrowego

▶ 2 łyżki prażonych pestek słonecznika

 

Sos:

▶ 4 łyżki oleju arachidowego

▶ 1 łyżka miodu gryczanego

▶ sok z 1/2 cytryny

▶ 2 drobno posiekane ząbki czosnku

▶ kilka listków świeżej mięty

▶ sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Plastry bekonu ułożyć na pergaminie i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Szalotkę podsmażyć na tłuszczu pozostałym z pieczenia boczku, a potem wystudzić. Ugotowany i obrany bób przełożyć do miski, dodać cebulę, pestki słonecznika, posiekany szczypiorek i kiełki. Sałatkę polać sosem winegret i podawać z czipsami z bekonu.

Tekst: Robert Sowa 
Przejrzyj zawartość Więcej
Chcę kupić ten numer Zamów